Mesterséges intelligencia alapú videóelemző rendszer prototípusának fejlesztése

A projekt címe: Mesterséges intelligencia alapú videóelemző rendszer prototípusának fejlesztése
A kedvezményezett neve: Coding Sans Zártkörűen Működő Részvénytársaság
A szerződött támogatás összege: 19 970 930 HUF
A támogatás mértéke (%-ban): 60
Projekt azonosító száma: 2020-1.1.1-KKV-START-2021-00353
A projekt tervezett befejezési dátuma: 3/31/2022

A fejlesztés és prototípus alapötlete egy olyan rendszer fejlesztése, amely ügyfél / vásárlói / érdeklődői térben képes pontosan meghatározni (GDPR problémák nélkül) a perszónák:

- helyzetét,

- mozgását,

- aktivitását,

és érdeklődési fókuszát.

A rendszer további innovatív tulajdonsága, hogy a fenti paramétereket kvantitatív számszerűsíthető módon hozza létre (látogatók száma, mely területen, milyen látótéret érzékelve, hány látogató mennyi időt tölt, stb), amely további data science és elemzési algoritmus fejlesztésével értékes megállapításokat generál. Jelenlegi tervek szerint a rendszert elsősorban az kereskedelmi EXPO üzletág számára fejlesztjük, a későbbiekben a piacméret még jobban növelhető más felhasználási területekkel. Pl. múzeumokban a kiállított tárgyak iránti érdeklődés meghatározása.

A fogyasztókat egy kiállítás, vagy éppen vásárlás során döntéseik meghoza­talában számos olyan inger éri, amelyek nem váltják be a hozzájuk fűzött vásárlásösztönző terveket, így csupán az adott vállalat költségeit növelik. Mindemellett a célzott és tudatosan megalkotott vásárlásösztönző marketingkommunikációs eszközökkel jelentősen befolyásolni lehet a fogyasztót az egyik vagy a másik termék megvásárlására. A férfi és a női vásárlók figyelme eltérő termékekre koncentrál, viszont abban az esetben, amikor több érzékszervre egyszerre ható ingerek jelennek meg (színek, illat, dallam), ott megegyezik a tekintet fókuszálásának területe mindkét nemnél.

A kommunikációs eszközök vizsgálatának eredményei azt mutatják (forrás: Fogyasztói szokások - Nielsen kutatás), hogy százból mindössze négy POS anyagot észlelnek a fogyasztók és ebből 1,6 másodpercig képesek összpontosítani. Alig 5-10 százalékuk veszi észre az kiállítói padlómatricákat, vagy a lelógó kommunikációs táblákat. Egy-egy polcok előtt csupán 15 másodpercig időznek áltagosan. Sőt, egy polc vagy stand kínálatának csupán 40 százalékát „látják meg”. A fogyasztók leginkább a termékcsomagoláson elhelyezett arcképre tudnak koncentrálni: az arcot és a szemet veszik észre leginkább. Az újdonság, többértelműség, és a mozgalmasság azonban kiemelheti a terméket a tömegből, erre jóval fogékonyabbak ugyanis a fogyasztók.

Bonyolult kommunikációval elriasztjuk a potenciális vevőket: a szellemi erőfeszítést igénybevevő üzenetek rendszerint nem érnek célba. Ennek okán szükség van elsősorban adatokra, majd azok elemzésére oly módon, hogy akár real-time be lehessen avatkozni (pl. egy standot áthelyezni) a minél magasabb ügyfélelégedettség kiszolgálása érdekében. A tervezett rendszer ennek alapjait hozza létre, működő és könnyen kihelyezhető, majd használható formában az adatalapú marketing döntések megkönnyítése és pontosítása érdekében.

Műszaki / üzleti bizonytalanság:

Európán ill. világszerte számos cég foglalkozik Kiállítási helyszín biztosításával. Néhányat, 27-et felsorol az EMECA (http://www.emeca.eu/page/emeca-members) de ennél sokkal több van hiszen pl. a HUNGEXPO sincs benne illetve sok szálloda illetve egyéb rendezvényközpont van, amelyik egyik tevékenysége, hogy területét expo célokra is lehet használni. M.o-n ilyen pl. a Várkert Bazár, a Korinthia hotel, stb. Összességében véve a nem kimondottan EXPO, de expokat is rendező intézményekből biztos, hogy több 100 (akár 1000) van EU szerte, tehát ezeknek a problémáira, igényeire érdemes odafigyelni.

Az üzleti bizonytalanság abból adódik, hogy a COVID helyzet minden személyes megjelenést követelő nyilvános eseményre, negatív hatással van és várhatóan - ugyanúgy ahogy az élet más területein - ebben a szektorban sem lesz 100%-os a pandémia előtti helyzet helyreállása. A COVID-nak tehát vélhetően hosszabb távon lesz negatív hatása erre az iparágra, a potenciál kiállítók egy része tartózkodni fog, míg mások nehezebben fogják rászánni magukat, hogy EXPO-kon vegyenek részt. Ráadásul a krízishelyzet következtében sok cég bevételei, így ezzel párhuzamosan a vásárokon való megjelenést finanszírozó marketing büdzséjük is csökkenni fog.

Ahhoz, hogy az EXPO cégek mégis tudjanak vásárokat, a vásárok pedig kiállítókat vonzani, szükséges olyan szolgáltatás, amely jobban lehetővé teszi, hogy a kiállítók megértsék, hogy ténylegesen mennyi érdeklődő, milyen idő eloszlásban, mennyi ideig tartózkodik a standjuknál és ezáltal megértsék, hogy érdemes (volt)-e kiállítani, ill. hogy az expo szervezői ilyen analitikai adatokat tudjanak a kiállítónak nyújtani.

Jelen projekt célja, egy olyan MI alapú videóelemző megoldás kifejlesztése, amely a fenti statisztikákat, analitikákat szolgáltatni képes ezáltal javítva a kiállítók és üzemeltetők viszonyát és üzleti lehetőségeit.

A projekt a Neuron Solutions-szel együttműködve jött létre.